Certificaat Nederlands als vreemde taal

Officieel Nederlands leren

De Dutch School of Southern California is een officiële locatie voor het afnemen van de examens voor het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT). 

Het CNaVT is een certificaat van de Taalunie in België dat niet-Nederlandssprekenden die Nederlands leren de mogelijkheid biedt om hun taalvaardigheid in het Nederlands te laten toetsen en certificeren. Het CNaVT maakt deel uit van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) en is daarmee ook een internationaal erkend certificaat. De examens richten zich op volwassenen (16 jaar en ouder). Wie slaagt voor een van deze examens ontvangt een een erkend certificaat. Lees hier meer over het CNaVT

Voordelen van CNaVT voor onze studenten vanaf 16 jaar (soms eerder). Afhankelijk van het niveau van het CNaVT kunnen studenten in aanmerking komen voor:

Waarom en welk examen afleggen? Omdat er verschillende redenen zijn om Nederlands te leren, heeft de Taalunie CNaVT-examens in verschillende domeinen ontwikkeld. Lees de beschrijvingen van de CNaVT-examens hiernaast en bekijk ook de ERK-schalen voor zelfevaluatie om te bepalen welk examen het beste aansluit bij uw wensen en behoeften. 

Wanneer?  De examens vinden elk jaar in mei plaats. Dit jaar zijn de CNaVT-examens op zaterdag 6 mei tussen 8.30 en 15.00 uur op onze school in Santa Ana. Aanmelden kan vóór 10 maart door een e-mail te sturen aan Laura Ligthart via lligthart@dutchschoolsocal.org.

Kosten? De kosten zijn $285 voor studenten van de school en $375 voor studenten buiten de school.

Hoe kunt u zich voorbereiden? Onze docenten kunnen studenten helpen bij de voorbereiding van het examen. Wij geven zowel online groepslessen als privélessen om uw kind(eren) hier op voor te bereiden. Hier vindt u voorbeeldexamens om mee te oefenen. 

Opbouw van de CNaVT-examens. Alle examens bestaan uit drie onderdelen:

Staatsexamen Ook kunnen wij u helpen met de voorbereiding voor het Staatsexamen.


Maatschappelijk Informeel (INFO ) - A2

Voor wie wil functioneren in informele, alledaagse situaties.

Maatschappelijk Formeel (FORM) - B1 

Voor wie zelfstandig wil functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving.

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 

Voor wie wil functioneren op de werkvloer, in het bijzonder in de zorgsector of in een administratief beroep.

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 

Voor wie wil starten met een studie aan een Vlaamse of Nederlandse hogeschool of universiteit.

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 

Voor wie wil functioneren in het onderwijs of in een bedrijfsomgeving en daarvoor een gevorderde kennis van het Nederlands nodig heeft.