Certificaat Nederlands als vreemde taal

Officieel Nederlands leren

De Dutch School of Southern California is een officiële locatie voor het afnemen van de examens voor het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT).

Het CNaVT is een certificaat van de Taalunie in België dat niet-Nederlandssprekenden die Nederlands leren de mogelijkheid biedt om hun taalvaardigheid in het Nederlands te laten toetsen en certificeren. Het CNaVT maakt deel uit van het Europees Referentiekader voor Moderne Vreemde Talen (ERK) en is daarmee ook een internationaal erkend certificaat. De examens richten zich op volwassenen (16 jaar en ouder). Wie slaagt voor een van deze examens ontvangt een een erkend certificaat. Lees hier meer over het CNaVT.

Voordelen van CNaVT voor onze studenten vanaf 16 jaar (soms eerder). Afhankelijk van het niveau van het CNaVT kunnen studenten in aanmerking komen voor:

  • Aanvaarding bij Nederlandse en Belgische instellingen voor hoger onderwijs (niveau B2)

  • Seal of Biliteracy (meestal niveau B1 en sommige schooldistricten B2) waarmee High School studenten studiepunten ('credits') ontvangen als ze besluiten verder te studeren op een Amerikaans College. Lees hier meer over de Seal of Biliteracy.

Waarom en welk examen afleggen? Omdat er verschillende redenen zijn om Nederlands te leren, heeft de Taalunie CNaVT-examens in verschillende domeinen ontwikkeld. Lees de beschrijvingen van de CNaVT-examens hiernaast en bekijk ook de ERK-schalen voor zelfevaluatie om te bepalen welk examen het beste aansluit bij uw wensen en behoeften.

Wanneer? De examens vinden elk jaar in mei plaats. Inschrijven kan in januari.

Hoe kunt u zich voorbereiden? Onze docenten kunnen studenten helpen bij de voorbereiding van het examen. Wij geven zowel online groepslessen als privélessen om uw kind(eren) hier op voor te bereiden. Hier vindt u hier voorbeeldexamens om mee te oefenen.

Opbouw van de CNaVT-examens. Alle examens bestaan uit drie onderdelen:

  • Deel A: luisteren en/of lezen en schrijven

  • Deel B: lezen en schrijven

  • Deel C: spreken en luisteren in een gesprek (bij het B2- en C1-examen geeft de kandidaat ook een presentatie)

Staatsexamen Ook kunnen wij u helpen met de voorbereiding voor het Staatsexamen.


Maatschappelijk Informeel (INFO ) - A2

Voor wie wil functioneren in informele, alledaagse situaties.

Maatschappelijk Formeel (FORM) - B1

Voor wie zelfstandig wil functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving.

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2

Voor wie wil functioneren op de werkvloer, in het bijzonder in de zorgsector of in een administratief beroep.

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2

Voor wie wil starten met een studie aan een Vlaamse of Nederlandse hogeschool of universiteit.

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Voor wie wil functioneren in het onderwijs of in een bedrijfsomgeving en daarvoor een gevorderde kennis van het Nederlands nodig heeft.